Wat zijn de verschillen tussen coins en tokens in de cryptocurrency?

Wat de verschillen zijn tussen coins en token en ook tussen tokens onderling

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Wanneer je jezelf aan het verdiepen bent in de wereld van de cryptocurrency dan stuit je op een aantal vragen. Één van die vragen luidt “Wat zijn de verschillen tussen coins en tokens in de cryptocurrency?” Dat is niet vreemd, want er zijn wel degelijk grote verschillen tussen coins en tokens. Er zijn ook verschillen tussen tokens onderling Wat al deze verschillen zijn lees je hier…

Inhoudsopgave

De term cryptocurrency

Tegenwoordig is de cryptocurrency bekend bij mensen. Dat komt natuurlijk door de gigantische opkomst van de Bitcoin. Wanneer iemand zegt “Ik handel in cryptocurrency” dan weet iedereen wat ik bedoel. Alleen er is wel degelijk een groot verschil in wat men cryptocurrency noemt.

Bitcoin

Cryptocurrency is eigenlijk de benaming van de eerste munt dat het mogelijk gemaakt heeft om cryptografische betalingen uit te voeren op basis van de blockchain technologie. De Bitcoin was de eerste munt en daarmee is de term cryptocurrency eigenlijk alleen van toepassing op de Bitcoin.

Altcoins

Altcoins is de samenvoeging van Alternative Coins en dat heeft betrekking op alle andere coins dan de Bitcoin. Deze coins hebben net als de Bitcoin een eigen blockchain waarmee cryptografische betalingen gedaan kunnen worden.

Tokens

Tokens zijn totaal anders dan Bitcoin en altcoins, want tokens hebben geen eigen blockchain. Een token kan wel een coin worden wanneer zij gebruik gaan maken van een eigen blockchain.

Het verschil tussen coins en tokens

Tokens hebben dus geen eigen blockchain en dat is het grote verschil. Zonder coins zijn er ook geen tokens, omdat een token geprogrammeerd wordt op een blockchain van een coin. Oftewel tokens maken gebruik van de ontwikkelingsplatform een coin. Deze tokens worden regelmatig uitgegeven via een airdrop of een initial coin offering (ICO).

Tokens vertegenwoordigen in de meeste gevallen een product, deel van een bedrijf of een eigendomsbewijs en daarmee kan je het vergelijken met effecten die verhandeld worden op de beurs. Tevens zijn tokens bedoeld voor bepaalde gebruiksdoelstellingen en kunnen geprogrammeerd worden naar de specifieke wensen van een bedrijf. In tegenstelling tot de coins zijn de tokens niet bedoeld voor financiële transacties.

Coins en tokens zijn dus heel verschillend, maar ook tokens zijn te onderscheiden van elkaar. Hier later meer over…

Coins en tokens

Een aantal coins en tokens op een rij

Coins

 • Cardano
 • Dash
 • EOS
 • Ethereum
 • IOTA
 • Litecoin
 • Monero
 • NEO
 • Stellar
 • Tron

Tokens

 • 0x
 • Aeternity
 • Basic Attention Token
 • Binance Coin
 • Chainlink
 • Maker
 • OmiseGO
 • Tether
 • TrueUSD
 • Zilliqa

Van deze lijst aan tokens draait alleen Theter niet op Ethereum. Theter draait op de blockchain van Omni.

Wat voor tokens zijn er?

Als je dacht dat er alleen een verschil zou zijn tussen coins en tokens dan heb je het mis. Tokens verschillen onderling van elkaar. Lees hieronder wat voor tokens er zijn en wat de verschillen zijn.

Utility tokens

Utility tokens worden ook wel app coins of user tokens genoemd. Deze tokens maken van een platform zoals bijvoorbeeld Ethereum of Cardano. Het doel van een utility token is namelijk toegang krijgen tot een service van een cryptoproject of een product. Je kan het zien als een crowdfunding. Je betaald door het kopen van tokens de uitgever en daardoor kan een bedrijf producten of diensten verder ontwikkelen. Met deze tokens kan je op een later moment het ontwikkelde product of dienst terugkopen. In de wereld van crypto noemen e dit een initial coin offering (ICO).

Voorbeelden van utility tokens

Basic Attraction Token (BAT)

De BAT heeft een decentraal advertentieproject ontwikkeld. Adverteerders kunnen advertentieruimte kopen met tokens en de uitgevers krijgen dan betaald in BAT tokens voor het hosten van de advertentie. Dit project brengt dus uitgevers en adverteerders samen.

Filecoin (FIL)

Gegevens opslaan in de cloud is een welbekende term die veel mensen kennen. Huren en verhuren van beschikbare ruimte tegen betaling van FIL tokens, dat is wat Filecoin mogelijk maakt. Filecoin heeft middels een ICO hebben zij 257 miljoen dollar opgehaald en daarmee een cloud-storage dienst kunnen ontwikkelen. Filecoin heeft het mogelijk gemaakt om gebruik te maken van elkaars beschikbare ruimte op een harde schijf. Niet iedereen maakt volledig gebruik van alle beschikbare opslagruimte die ze tot hun beschikking hebben en hiermee kunnen mensen extra inkomen genereren.

Investeren in Utility tokens

Utility tokens zijn eigenlijk niet bedoeld als investering of om mee te speculeren. Echter zijn er toch veel mensen die willen profiteren van de waardestijging van deze tokens. Een stijging van 1000% binnen een korte periode is wat er bij verschillende tokens waargenomen is. De BAT token is er hier één van. Je kan hier toch flink wat geld mee verdienen wanneer je op het juiste moment instapt.

Er ligt echter een groot gevaar op de loer. Utility tokens vallen niet onder de security and exchange commission (SEC) en de autoriteit financiële markten (AMF). Andere landen hebben zo hun eigen commissie. Op het moment dat een utility token als een investeringsmogelijkheid gezien kan worden dan komt het onder de aandacht bij de SEC. Zij gaan bepalen of de utility token wel voldoet aan bepaalde eisen en of het juist gezien moet worden als een security token. Hier zijn namelijk andere en strengere regels aan verbonden.

Wanneer de SEC besluit om een utility token als een security token te bestempelen, dan heeft dat direct invloed op de koers. Een koersdaling kan dan het gevolg zijn. Let dus goed op wanneer je geld investeert in utility tokens.

Bitvavo, de broker in cryptocurrencies. Bitcoin, altcoins en diverse tokens koop je hier. Klik op de link en ga door naar Bitvavo!

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Security tokens

In tegenstelling tot utility tokens worden security tokens wel gezien als investeringsmogelijkheid en daarmee vallen zij wel onder de SEC en AFM. Dividend of koerswinst behalen het doel van de investering.

Een andere vorm van een ICO is een TSO oftewel tokenized security offering. Dit werkt bijna hetzelfde als een ICO, echter doordat de security tokens onder de SEC en AFM vallen zijn de onderhevig aan strengere wet- en regelgevingen en is TSO een veiligere manier. Security tokens hebben een echte onderliggende waarde wat als onderpand dient en daardoor kan. Dat kan bijvoorbeeld aantoonbare winst of omzet zijn en dat geeft beleggers meer zekerheid.

Voorbeelden security tokens

Property coin (PCX)

Property coin heeft een project dat de vastgoedmarkt koppelt aan de blockchain met als doel inkomsten genereren door huizen te verhandelen. Tevens lenen zij geld uit aan beleggers. Een groot voordeel is dat tokenhouders de helft van de winst mogen ontvangen.

Het tokenizen van deze markt zorgt voor een meer liquide, doordat je hiermee de verhandelbaarheid vergroot en daarmee is het aantrekkelijk voor beleggers.

Sia (SC)

Er zijn cryptoprojecten die twee munten hebben. Sia is er daar één van. Sia heeft de Siacoin en de Siafund.

Siacoin: De Siacoin wordt gebruikt binnen het ecosysteem van het Sia netwerk en maakt opslaan van data mogelijk middels een decentrale blockchaintoepassing. Hierdoor is het opslaan van data veiliger, goedkoper en sneller.

Siafund:

In het geval van de Siafund spreken we van een tokenized security. Deze munt zorgt ervoor dat investeerders mee kunnen dingen in de winst, omdat contractvergoedingen van huurders en ongeveer 3,9% van het onderpand van verhuurders uitgekeerd worden aan de Siafund houders. Het grootste deel van de Siafunds is in het bezit van ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars gebruiken dit om ontwikkelingen te financieren als lange termijn methode. Er is ook een kleiner deel beschikbaar voor het grote publiek.

Voor- en nadelen van security tokens

 • Door strengere regelgevingen is het veiliger
 • Onderliggende waarde geeft beleggers meer zekerheid
 • Bij utility tokens kan de SEC of SFM ingrijpen indien het teveel lijkt op een Security token met een prijsdaling als mogelijk gevolg. Dat gevaar loop je niet met security tokens, omdat die al onder de SEC en AFM vallen
 • Limitatie door strengere wet- en regelgevingen zoals de manier van verhandelen en wie wel/niet mag kopen/verkopen
 • Wet- en regelgeving wat per land kan verschillen en wat voor beperkingen dat met zich meebrengt
 • Beperkende maatregelen hebben invloed op de aantrekkelijkheid om te handelen

Equity tokens

Net als op de effectenbeurzen heb je in de cryptowereld ook te maken met aandelen. Hier spreken we dan over digitale aandelen van projecten en dat zijn equity tokens. Deze equity tokens vallen ook onder de groep security tokens en daardoor vallen deze tokens ook onder de SEC en AFM.

LET OP: Om problemen met de SEC of AFM te voorkomen die je te controleren of een de een ICO proces wordt begeleidt door een jurist die gespecialiseerd is in federaal effectenrecht.

Voorbeelden van equity tokens

NEO (NEO)

De NEO token is in tegenstelling tot veel andere tokens niet deelbaar. Je kan dus niet een deel van een NEO token kopen. Met NEO tokens koop je aandelen van een blockchain en daarmee heb je stemrecht in aanpassingen van blockchain protocollen. Dividenden worden uitgekeerd in GAS tokens.

DAO

De DAO, het project wat er niet in geslaagd is om een decentrale autonome organisatie op te zetten. Dat kwam door een “lek” in de code. Deze token was aardig op de goede weg, want tegen betaling van DAO tokens hadden ze 150 miljoen dollar bij elkaar verzameld van investeerders. Helaas door het “lek” in de code is het niet gelukt om met deze equity token een decentrale organisatie op te zetten waarin investeerders aandeelhouders zijn en mee konden beslissen de koers van het bedrijf.

Wil jij handelen in crypto? Hier vind je alles wat je moet weten over crypto.

Wat voor informatie haal je uit grafieken en wat kan je allemaal nog meer instellen in deze grafieken?

Hoe weet je wanneer je in/uit moet stappen, zodat je winst maakt in plaats van verlies?

Wat voor informatie heeft invloed op de koersen?

Op dit soort vragen krijg je allemaal antwoord en daarmee kan jij succesvol beleggen in crypto.

Wil je meer weten en succesvol zijn? Klik op de onderstaande link…

Ga DIRECT naar de crypto masterclass!

Reward / Reputation tokens

De naam zegt het eigenlijk al. Je kan deze tokens verdienen door goed je best te doen binnen het ecosysteem van een cryptoproject. Hiervoor krijg je reward tokens uitgereikt en daarmee stijgt ook jouw reputatie binnen het ecosysteem. Je kan het zien als een beloningssysteem voor het uitstekende werk wat je geleverd hebt.

Voorbeelden van Reward / Reputationtokens

Augur (REP)

REP staat voor Reputation. Wie had dat verwacht? Deze token wilt de gokwereld decentraliseren. Zet een ééntje hier en tweetje daar en als je goed gegokt hebt dan krijg je dat uitbetaald in Augur tokens.

Steem (STEEM)

Tokens verdienen door actief te zijn op het social media netwerk van Steem. Veel en goede input zorgt voor waarde aan het platform en gevulde zakken met Steem tokens.

Asset tokens

Het doel van asset tokens is een fysiek product te vertegenwoordigen welke je middels de blockchain kan verkopen. Denk aan munten die goud of de dollar vertegenwoordigen. Je kunt heel makkelijk je je eigen soort asset-backed tokens maken. Waves is zo’n platform waar dat kan.

Voorbeelden van asset tokens

Tether (USDT)

Tether is zo’n munt die gekoppeld is aan de de dollar. De koersgrafieken zijn ongeveer gelijk aan $1 en doordat de dollar redelijk waardevast is er minder volatiliteit.

Goldmint (MNTP)

Het verhandelbaarder maken van fysiek goud, dat is waar Goldmint voor ontwikkeld is. Goldmint vertegenwoordigt de waarde van goud.

Token swaps

Het kan voorkomen dat tokens eerst gebruik maken van een platform als Ethereum of Cardano, maar dat het uiteindelijke doel is om hier zelf een blockchain van te maken. Dan worden tokens ineens coins. Dit noemen we token swaps. Hier merkt verder niemand wat van.

Coins en tokens kopen doe je bij Bitvavo

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen coins en tokens, wil je er misschien zelf wel in handelen.

Wil je coins of tokens kopen, dan is het verstandig om dit via een Nederlandse broker te doen. Een broker wordt ook vaak bij beleggen in andere financiële producten ingezet en kan gezien worden als een tussenpersoon. Het voordeel van een Nederlandse broker is dat er geen taalbarrière is en je elkaar dus goed begrijpt. Dat is, zeker als het om geld gaat, heel belangrijk.

Er zijn enorm veel verschillende brokers te vinden, maar Bitvavo is een van de beste brokers in Nederland. Bitvavo heeft als doel een laagdrempelig platform te zijn voor zowel de beginnende als ervaren Bitcoin trader. Het initiële doel van deze broker was om de kloof tussen traditionele en digitale valuta te overbruggen.

De kosten van Bitvavo zijn transparant waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Door het brede aanbod van digitale valuta kun je ook eens kijken of er naast de Bitcoin ook andere digitale valuta eens de moeite van het proberen waard zijn.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Bitvavo

De trader waarmee je zeer goedkoop en makkelijk in coins en tokens kan handelen.

Tot de eerst €1000,- geen handelskosten!

Druk op de knop en schrijf je in!

Ga DIRECT naar Bitvavo!

Nieuwste berichten

Feedback wordt gewaardeerd!

Ik nodig je uit om vragen, opmerkingen of aanvullingen over de inhoud en opmaak van dit bericht te plaatsen in de reactie velden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *