Wat zijn altcoins en wat zijn de verschillen met Bitcoin?

Wat altcoins zijn en hoe deze coins zich proberen te onderscheiden onderling en van de Bitcoin

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Wat zijn altcoins? Die vraag beantwoorden is niet zo moeilijk. De altcoin is een alternatieve coin voor de Bitcoin. Om te begrijpen waarom altcoins als paddenstoelen uit de grond schieten is er meer tekst en uitleg nodig. Dat lees je in dit artikel…

Inhoudsopgave

Wat zijn altcoins?

Altcoins, de alternatieve coins voor de Bitcoin. Altcoins kan je zien als een verzamelnaam waar alle andere cryptocurrency onder valt. Er zijn meer dan 4000 altcoins te zien op Coinmarketcap. Dat zijn er echt heel veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je geĆÆnteresseerd bent in het handelen in altcoins dan dien je research te doen, want niet alle altcoins zullen winstgevend zijn.

De meest bekende altcoins

Waar mensen naar op zoek zijn tussen die vele altcoins is natuurlijk en nieuwe variant van de Bitcoin. De hoop is gevestigd op net zo’n stijging als dat de Bitcoin momenteel doormaakt. Er zijn een aantal altcoins die het goed doen en bekend zijn. Hieronder lees je een aantal bekende altcoins:

 • Ethereum
 • Litecoin
 • Bitcoin cash
 • NEO

Altcoin – Ethereum

Net als een aantal andere altcoins is Ethereum een gedecentraliseerd platform. Het is een open-source platform met de blockchain-technologie als basis. Ontwikkelaars gebruiken het Ethereum platform niet alleen om andere cryptocurrencies te maken maar ook om het te distribueren.

Dit is waarom ontwikkelaars Ethereum gebruiken:

 • Het Ethereum netwerk maakt gebruik van slimme contracten
 • Slimme contracten programmeren in de vorm van gedecentraliseerde applicaties
 • Gebruik maken van Ć©Ć©n blockchain.
 • Hosten van de eigen eigen valuta Ether
 • Hosten van andere cryptomunten en tokens
 • Het platform kan goed gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe munten en initial coin offerings (ICO).

Wat zijn slimme contracten en hoe werkt het?

Een slim contract zorgt ervoor dat twee partijen samen kunnen werken zonder tussenkomst van een derde partij. Om een slim contract tot uitvoering te laten brengen dient er voldaan te worden aan de voorwaarden wat er in de code omschreven staat. Pas dan zal het slimme contract tot uitvoering komen.

Eerst was er alleen de mogelijkheid om naar een gespecialiseerde consultant te gaan. Denk dan aan bijvoorbeeld een advocaat, adviseur of een andere derde partij. Bij zo’n gespecialiseerde consultant laat je contracten of documenten opstellen. De arbeid voor het te leveren werk en de overdracht van het contract of document dient u te betalen.

Met slimme contracten is er geen gespecialiseerde consultant meer nodig.

Praktijkvoorbeeld:

Jan wilt een auto aan Piet verkopen middels een slim contract. De eigendomspapieren en toegangscode van de garage waar de auto staat opgeslagen en worden automatisch opgestuurd wanneer Piet het bedrag van ā‚¬8000,- overgemaakt heeft naar blockchain nummer 31146ABC.

Wanneer Piet het bedrag overgemaakt heeft voeren de computers welke aangesloten zijn op de blockchain een verificatie uit. Er zal gekeken worden of Jan de rechtmatige eigenaar is en of het geld van Piet daadwerkelijk is overgemaakt.

Zodra de verificatie goed verlopen is zal Piet de toegangscode van de garage opgestuurd krijgen en zal hij in de blockchain automatisch geregistreerd worden als nieuwe eigenaar van de auto.

Op deze manier is er geen RDW aan te pas gekomen.

Wat zijn ethers?

Ether is een programmeerbaar cryptocurrency op basis van slimme contracten. Ethers is eigenlijk hetgeen wat je koopt als je Ethereum cryptocurrency koopt. Ethereum is namelijk het netwerk en ethers kan je kopen of verkopen. Ethers zijn een stimulans voor ontwikkelaars en miners om het netwerk op gang te houden. Er is ook een flink verschil met Bitcoin. Bij Bitcoin is er een maximum aan het aantal Bitcoins gesteld en bij ether is dat niet het geval. Van ethers kunnen er elk jaar 18 miljoen bijgemaakt worden.

Altcoin

Altcoin – Litecoin

Twee jaar nadat de Bitcoin werd uitgebracht in 2009 werd de Litecoin uitgebracht. De Litecoin is uitgevonden door een voormalig Google medewerker genaamd Charlie Lee. De gedachten achter de Litecoin is dat Lee zich een munt voorstelde welke dagelijks gebruikt zou kunnen worden. Van 2011 tot 2017 was er een lichte stijging waarneembaar en vanaf 2017 maakt de de Litecoin een snelle groei door. De technologie van Litecoin is gebaseerd op die van Bitcoin. Om belangenverstrengeling te vermijden en transparantie te creƫren heeft Lee al zijn eigen Litecoins verkocht. Lee streeft naar het door blijven ontwikkelen van de Litecoin en daar werkt hij nog steeds fulltime aan.

Hoe kan je gebruik maken van de Litecoin?

De munt is ontwikkeld voor kleine dagelijkse transacties. Deze transacties zouden ook offline uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor kan je het gebruiken als betaalmiddel voor producten en diensten. De Litecoin maakt sinds 2017 een snelle groei door en de missie is om de munt door te blijven ontwikkelen. Het is niet voor niets dat er een groeiend aantal bedrijven de Litecoin accepteren als betaalmiddel.

Wil jij handelen in crypto? Hier vind je alles wat je moet weten over crypto.

Wat voor informatie haal je uit grafieken en wat kan je allemaal nog meer instellen in deze grafieken?

Hoe weet je wanneer je in/uit moet stappen, zodat je winst maakt in plaats van verlies?

Wat voor informatie heeft invloed op de koersen?

Op dit soort vragen krijg je allemaal antwoord en daarmee kan jij succesvol beleggen in crypto.

Wil je meer weten en succesvol zijn? Klik op de onderstaande link…

Ga DIRECT naar de crypto masterclass!

Altcoin – Bitcoin cash

Bitcoin cash is ontstaan na een scheiding van een groep mensen bij Bitcoin. Zo’n scheiding in de blockchain noem je “hard fork”. Er was onenigheid over de te varen koers bij Bitcoin. Een groep vond dat de Bitcoin verder moest zoals Satoshi Nakamato bedoeld had. Een andere groep vond dat er een beperkte capaciteit van de blockchain was bij Bitcoin en de transactiekosten en transactietijd moest versneld worden. Het werken middels de SegWit en het Lightning netwerk vonden zij niet goed genoeg.

Na de hard fork lanceerde zij op 1 augustus 2017 de Bitcoin cash. Een van de verbeteringen volgens de Bitcoin cash groep is het verhogen van de blokcapaciteit van 1MB naar 8 MB. Echter bleef het niet bij de upgrade naar 8MB. De Bitcoin cash ontwikkelaars hebben het voor elkaar gekregen dat er per 15 mei 2018 zelf 32MB past in een Bitcoin cash transactieblok. De Bitcoin cash heeft lagere transactiekosten en transactietijd dan de Bitcoin.

Hoe werkt Bitcoin cash?

Om te weten wat je met Bitcoin cash kunt doen is het goed om te begrijpen hoe Bitcoin cash werkt. Bitcoin cash werk met op basis van een blockchain wat een decentraal betalingsnetwerk is. Deze altcoin is bedoeld om waarde te verzenden en te ontvangen. Dit betalingsnetwerk zorgt voor transparantie. Je kan het vergelijken met een open logboek waar transacties zichtbaar en opgeslagen zijn. Transacties worden verwerkt in transactieblokken. Wanneer dit gedaan is dan kan zo’n transactieblok toegevoegd worden aan reeks van blokken en dat noem je de blockchain.

Om dit betaalnetwerk in leven te houden zijn er miners en nodes nodig. Miners zijn mensen die transacties bundelen en toevoegen aan de blockchain. Een node is in veel gevallen hardware wat connectie maakt met het netwerk. In dit geval praten we dan over het Bitcoin cash netwerk. Met nodes kan je op een bepaalde manier informatie over transacties en blocks versturen middels het netwerk. Elke node bevat een volledige kopie van het betaalnetwerk en daarmee bevind de gehele blockchain op de hardware. Zonder minders en nodes werkt het netwerk niet.

*Disclaimer: Met handelen in cryptocurrencies kunt u uw inleg verliezen.

Waar kan je Bitcoin cash voor gebruiken?

Bitcoin cash kan je gebruiken voor:

 • Verzenden en ontvangen van waarde
 • Betalen
 • Investeren
Verzenden en ontvangen van waarde

Bitcoin cash werk op basis van een blockchain en daarom is er geen derde partij benodigd voor het controleren van transacties. Hierdoor betaal je minder transactiekosten en is de betaling sneller uitgevoerd. Tevens beheer je zelf de cryptomunten net zoals bij andere cryptocurrencies het geval is.

Betalen

Betalen met cryptocurrencies begint telkens meer vorm te krijgen. Je hebt de verhalen natuurlijk wel gehoord dat je pizza’s kunt kopen met de Bitcoin. Bitcoin is natuurlijk marktleider en vandaar dat er al best wel wat bedrijven het mogelijk maken om met de Bitcoin te betalen. Bitcoin cash bestaat minder lang en daarom zie je dat er een stuk minder bedrijven gebruik maken van dit betaalmiddel. Echter is Bitcoin cash groeiende en is zijn er telkens meer bedrijven wat gebruik maken van dit betaalmiddel. Om Bitcoin cash om te zetten naar valuta, maken bedrijven gebruik van een dienst dat cryptocurrencies automatisch om kan zetten naar de gewenste valuta.

Investeren

Investeren is zeer interessant, want wanneer je op het juiste moment investeert en er is ineens een bullrace (prijsstijging) waarneembaar dan kan je veel geld verdienen. Een goed voorbeeld hiervan is toen er bekend werd dan Elon Musk van Tesla ineens besloot om voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoins te kopen. De prijs van de Bitcoin schoot omhoog en naderde de $50.000,-. Nu is dat wel een schoolvoorbeeld en dit gebeurt niet dagelijks. De markt is erg volatiel en dat betekent dat er dagelijks, per uur of zelfs per minuut flinke prijsschommelingen zijn. Wanneer je op het juiste moment in-en verkoopt kan je flinke winst behalen.

*Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Beleg met geld wat u kunt missen.

Altcoin – NEO

Tot de herpositionering op 8 augustus 2017 stond NEO bekend als Antshares. Da Hongfei is een mede-oprichter en leidt NEO. Het streven is om instellingen en blockchain samen te brengen en middels slimme contracten eigendommen te digitaliseren. NEO wordt ook wel de Chinese Ethereum genoemd.

Da Hongfei is een bekend persoon in de blockchain en cryptocurrency. Hij staat heeft goede contacten bij de Chinese overheid. Het NEO netwerk heeft geen winstoogmerk en is bedoeld om bij te dragen aan een smart economy.

NEO tokens

Het NEO netwerk kent twee tokens “NEO en GAS”. In tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies is de kleinste eenheid wat je kan van NEO 1. Het is ondeelbaar en er zijn er maar 100 miljoen van. Er zal niets meer gecreĆ«erd worden in de toekomst.

GAS is een andere token wordt gecreƫerd door NEO middels een speciaal algoritme. Deze token is wel deelbaar waardoor er kleinere eenheden zijn dan 1. Het uitvoeren van gedecentraliseerde apps en het betalen van transacties op het NEO netwerk is waar de GAS tokens voor worden gebruikt. NEO en GAS tokens werken dus afzonderlijk va elkaar.

NEO’s voordelen

Enorm snelle transacties

NEO is koploper in snelle transacties uitvoeren en loopt in deze ver voor op concurrent Ethereum. Enorm snel is dan ook echt enorm snel, want NEO kan wel tot 10.000 transacties per seconde uitvoeren in tegenstelling tot Ethereum met ongeveer 15 transacties per seconde.

Smart economy met steun van de overheid en grote bedrijven

De missie en visie van Da Hongfei samen met zijn contacten bij de Chinese overheid is een zeer belangrijke speler in de cryptocurrency. Het streven is om een slimme economie te realiseren door traditionele activate digitaliseren en middels de blockchain veiligheid te waarborgen. Grote bedrijven waaronder Alibaba zijn voorstanders van een slimme economie en willen gebruik maken van NEO.

Compatibel met programmeertalen

Dit is voor ontwikkelaars van gedecentraliseerde apps natuurlijk zeer aantrekkelijk, want je kan in de meeste talen coderen. Hierdoor is NEO interessant voor potentiele ontwikkelaars.

Sidechain voor meer privacy

Alhoewel de privacy een belangrijk onderdeel is van de blockchain ontkom je er niet aan dat alle transacties geregistreerd worden in de blockchain. Wanneer je transacties uit wilt voeren tussen twee gebruikers dien je beide ingelogd te zijn op de blockchain wanneer je hier gebruik van maakt. Wil je meer privacy dan heeft NEO een sidechain ontwikkeld waarop je kan inloggen en een transactie uit kan voeren tussen twee gebruikers. De sidechain wordt dan gekoppeld aan de blockchain en niet de gebruikers van de sidechain. Echter wanneer er een vermoede is van illegale handel dan kan de NEO altijd informatie van de sidechain inzien.

Hoe onderscheiden altcoins zich van de Bitcoin?

Voor iemand die zich net pas begint te verdiepen lijken alle coins op elkaar, maar er zit wel degelijk verschil tussen. Ik adviseer je wel wanneer je wilt gaan investeren in een altcoin om informatie op te zoeken over het bedrijf achter de coins. Hieronder benoem ik in hoofdlijnen waar de coins in kunnen verschillen.

 • De wijze waarop en hoe snel transacties uitgevoerd kunnen worden
 • Slimme contracten gebruiken
 • Een eigen blockchain netwerk
 • Veilig opslaan van gegevens
 • Identificatie

*Disclaimer: Met handelen in cryptocurrencies kunt u uw inleg verliezen.

Waarom zijn er zoveel altcoins?

Er zijn een aantal redenen waarom er telkens meer altcoins ontstaan. Lees hieronder waarom er zoveel altcoins zijn.

Nieuwe blockchain

Er zijn diverse innovatieve bedrijven die denken zich te kunnen onderscheiden van andere cryptcurrencies. Wanneer er een nieuwe blockchain bedacht wordt, zullen er ook nieuwe altcoins moeten komen wat gebruik maken van deze blockchain. Inspelen op ontwikkelingen en vernieuwingen is wat bedrijven en ontwikkelaars dan doen. De verwachting is echter dat een aantal altcoins en tokens dagelijks gaan worden en dat bedrijven niet alle altcoinscoins accepteren als betaalmiddel.

Initial Coin Offering (ICO)

Bij een ICO moet je denken aan een investeerder dat een bedrijf wilt helpen opstarten. Op deze manier kan een cryptocurrency geld ophalen en dat geld stoppen in de ontwikkeling van de cryptocurrency. De investeerder krijgt dan coins of tokens hiervoor terug welke kunnen gaan stijgen wanneer een bedrijf succes behaalt. Middels een ICO kan er veel sneller geld ingezameld worden en daardoor kunnen veel bedrijven snel een altcoin ontwikkelen.

Bitcoin is de marktleider

Bitcoin was de eerste coin en is markteider en is minder volatiel dan andere coins. In Bitcoin investeren is minder risicovol dan in altcoins investeren. Er is ook maar een maximum aantal coins wat er gemined kan worden en dat betekent dat er op een gegeven moment een schaarste zal komen. Hierdoor kan de prijs verder omhoog lopen.

Altcoins en Bitcoins kopen?

Nu je antwoord hebt op de vraag ā€˜wat zijn altcoins?ā€™ wil je er misschien zelf wel in handelen. Hiervoor hoef niet perse te gaan minen, je kunt ze ook als betaalmiddel in een ruil ontvangen of ze zelf kopen.

Wil je altcoins of Bitcoin kopen, dan is het verstandig om dit via een Nederlandse broker te doen. Een broker wordt ook vaak bij beleggen in andere financiĆ«le producten ingezet en kan gezien worden als een tussenpersoon. Het voordeel van een Nederlandse broker is dat er geen taalbarriĆØre is en je elkaar dus goed begrijpt. Dat is, zeker als het om geld gaat, heel belangrijk.

Er zijn enorm veel verschillende brokers te vinden, maar Bitvavo is een van de beste brokers in Nederland. Bitvavo heeft als doel een laagdrempelig platform te zijn voor zowel de beginnende als ervaren trader. Het initiƫle doel van deze broker was om de kloof tussen traditionele en digitale valuta te overbruggen.

De kosten van Bitvavo zijn transparant waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. De maximale handelskosten zijn 0,25%.

Bitvavo

De trader waarmee je zeer goedkoop en makkelijk in Bitcoin kan handelen.

Druk op de knop en schrijf je in!

Ga DIRECT naar Bitvavo!

Nieuwste berichten

Feedback wordt gewaardeerd!

Ik nodig je uit om vragen, opmerkingen of aanvullingen over de inhoud en opmaak van dit bericht te plaatsen in de reactie velden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *