Wat is DeFi en waarom is het HOT in de cryptocurrency?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wat is DeFi en waarom is het HOT in de cryptocurrency? Veel financiële diensten worden vanuit één systeem, één centrale plaats gereguleerd. Dit geldt ook voor veel verschillende cryptocurrency, ook wel digitale valuta genoemd. Voor vrijwel al die cryptocurrency wordt dus het beheer van bijvoorbeeld de waarde en de hoeveelheid uitgegeven geld centraal geregeld. Ripple beheert bijvoorbeeld de richting van XRP en Ethereum Foundation doet dat voor Ether. Bitcoin is een voorbeeld van een gedecentraliseerde cryptovaluta.

Dit is dan ook de reden waarom de Bitcoin populair is, puur omdat er door de decentralisatie veel vertrouwen wordt geschept. DeFi is hierbij een nieuwe en heel belangrijke term in de wereld van cryptocurrency. Maar wat is DeFi nu precies, hoe werkt het en wat zijn de voordelen ervan? Dat leggen we je graag uit in dit blog.

Inhoudsopgave

Wat is DeFi?

DeFi tilt een gedecentraliseerd financieel systeem naar een hoger niveau. Het is in de financiële wereld enorm belangrijk dat gebruikers kunnen vertrouwen op alle partijen die met de betreffende financiële dienst te maken hebben. DeFi staat voor Decentralized Finance en is gebouwd op blockchainnetwerken van Ethereum. Het doel is hiermee een open-source en toestemmingloos systeem te ontwikkelen dat transparant en toegankelijk is voor iedereen.

Een bekende kreet binnen de wereld van cryptocurrency is ‘Don’t trust, verify’, iets dat niets meer betekent dan dat je nooit blind moet vertrouwen, maar altijd zelf moet controleren. Bij DeFi is er geen toezichthouder. De blockchain zorgt ervoor dat iedere transactie automatisch in een gedeeld digitaal grootboek wordt opgeslagen. Het is bij DeFi dan ook niet een centrale toezichthouder die transacties controleert, maar het zijn de gebruikers die de transacties controleren.

Hoe werkt DeFi?

Er zijn verschillende populaire toepassingen en gebruiken voor DeFi. We noemen er enkele met een korte uitleg.

Lenen en kredietverstrekking

Lenen en kredietverstrekking is een van de populairste toepassingen van DeFi. Het is ideaal voor zowel de kredietvragende als de kredietverstrekkende partij. Het open leenprotocol biedt mogelijkheden tot het direct kunnen afhandelen van transacties en het uitsluiten van kredietcontroles.

In de toekomst kan standaardisatie een mogelijkheid worden. Het leenstelsel is in dit geval gebouwd op openbare blockchains waarbij er minimaal vertrouwen gevraagd wordt. Hierdoor is er amper een risico voor de betrokken partijen. Een voordeel is dat het direct invloed heeft op het verlagen van de kosten van de leningen.

Bancaire diensten

DeFi is een logisch platform voor bancaire diensten zoals de uitgifte van stablecoins, hypotheken en verzekeringen. Stablecoins zijn gekoppeld aan fysieke goederen die eenvoudig digitaal verzonden kunnen worden, een soort crypto-activa. Stablecoins kunnen als digitale valuta worden ingezet omdat de waarde van cryptocurrency nogal kan schommelen. Het voordeel is namelijk dat stablecoins niet door een centrale toezichthouder wordt beheerd. Ook bij hypotheken en verzekeringen via DeFi kan het wegvallen van een tussenpersoon de kosten verlagen.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Smart contracts

Smart contracts kunnen heel goed gebruikt worden bij DeFi. Het is feitelijk een digitaal geprogrammeerd contact dat in de blockchain wordt vastgelegd. In het smart contract wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat je een product bij een bepaalde waarde koopt of verkoopt.

Een smart contract is altijd digitaal en ‘geschreven’ in computercode. Het voordeel van een smart contracts is dat het decentraal is vastgelegd. dus zonder tussenkomst van een derde. Er is geen manier om de afspraken in het contract te omzeilen of niet na te komen. Smart contracts werken snel, veilig en met minimaal risico voor beide partijen.

Wat is DeFi

Voordelen van DeFi

Het grootste voordeel van DeFi als open-source, toestemmingloos systeem is dat er volledig zonder arbiters of tussenpersoon wordt gewerkt. In de code wordt ieder mogelijk geschil beschreven. Daarbij komt dat gebruikers van DeFi volledige controle over het geld behouden. Dit heeft een flinke verlaging van de kosten van het gebruik en de levering van de bijbehorende producten als gevolg. Het is dan ook een financieel systeem waar wrijving, disputen, tussen gebruikers vrijwel onmogelijk is.

Fouten, single points of failure, zijn hierdoor verleden tijd. Alle gegevens worden automatisch overgezet naar de blockchain om vervolgens over onnoemelijk veel nodes te worden verspreid. Daarnaast zorgt het DeFi systeem voor een enorme laagdrempeligheid waardoor veel meer mensen profiteren van diverse financiële diensten.

Geld verdienen aan DeFi projecten via Bitvavo

Chainlink is een heel goed voorbeeld van een DeFi project. Bij Chainlink wordt gewerkt met oracles, wat je het best met nodes met de functie als computernetwerk kunt vergelijken. Hierbij wordt externe informatie verwerkt om voor smart contracts te gebruiken. Dit is belangrijk omdat smart contracts zelf niet toegang hebben tot die informatie. blockchains ondersteunen geen communicatie met andere systemen die buiten de blockchain vallen.

Dit heeft als gevolg dat smart contracts niet altijd mogelijk zijn. Het doel van Chainlink is om dit op te lossen, waardoor smart contracts wel altijd mogelijk zijn. En omdat smart contracts een heel goed manier is om geld mee te verdienen, is werken met Chainlink en haar oracles als decentrale netwerk een goede manier van geld verdienen. Loopring is ook een heel belangrijk DeFi project. Dit gedecentraliseerde platform is gebouwd op het netwerk van Ethereum.

Loopring is een systeem om snel op een veilige manier in te ruilen. Het doel van Loopring is altijd prijsverschillen te voorkomen dan wel op te lossen. Ook wil men met Loopring ervoor zorgen dat liquiditeit wordt verspreid. En als laatste belangrijke doel van Loopring is het vertrouwen scheppen doordat er geen tussenkomst is van een derde partij die de digitale valuta in bewaring neemt.

Waarom Bitvavo?

Wil je met DeFi projecten geld verdienen, dan is Bitvavo een heel geschikte partij om mee te werken. Bitvavo mag zichzelf Europees marktleider op het gebied van digitale valuta exchange noemen, en dat is natuurlijk niet voor niets. Het platform is nog jong, maar heeft inmiddels een flink marktaandeel weten te veroveren.

Het doel is dan ook om een laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk platform te creëren, iets dat geheel past bij de doelstelling van DeFi. Het platform is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een transparante werkwijze. De kosten voor het gebruik van het brokerplatform zijn laag, waardoor er een ruime marge voor het verdienen van geld overblijft.

De kosten van Bitvavo zijn transparant waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. De maximale handelskosten zijn 0,25%.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Bitvavo

De trader waarmee je zeer goedkoop en makkelijk in Bitcoin kan handelen.

Tot de eerste €1000,- betaal je geen handelskosten!

Druk op de knop en schrijf je in!

Ga DIRECT naar Bitvavo!

Nieuwste berichten

Feedback wordt gewaardeerd!

Ik nodig je uit om vragen, opmerkingen of aanvullingen over de inhoud en opmaak van dit bericht te plaatsen in de reactie velden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *