Wat is Bitcoin? Uitleg over Bitcoin, blockchain en hoe je Bitcoin kunt kopen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Het kan haast niet anders of je hebt wel iets over de Bitcoin gehoord. Maar wat is Bitcoin nu precies en wat kun je ermee? En hoe zit het met de waarde van deze cryptomunt? In dit artikel geven we je onder andere antwoord op de vraag ‘wat is Bitcoin’, maar ook lees je over de blockchain en de hoeveelheid Bitcoins die beschikbaar zijn. Nieuwsgierig geworden naar de hype die Bitcoin heet? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is Bitcoin?

Op de vraag ‘wat is Bitcoin?’ kun je snel een kort antwoord geven: Bitcoin is een digitale valuta, ook wel een cryptocurrency genoemd. Het is echter een te kort antwoord op deze vraag. Wat is Bitcoin wordt door kenners omschreven als een peer-to-peer electronic cash systeem. Peer-to-peer omvat een netwerk van gelijkwaardige computers die diensten aan elkaar kunnen uitwisselen.

Bitcoin is de grondlegger van de digitale valuta, het is de grootste cryptocurrency en tevens marktleider. Bitcoin is tevens de eerste decentrale valuta, wat betekent dat er geen derde partij is die controle heeft over deze valuta. Met andere woorden: het is een onafhankelijke valuta. Het is een valuta die voor de verhandeling geen menselijke tussenkomst nodig heeft, vandaar het peer-to-peer kenmerk.

Het is een snel en veilig systeem waarbij een transactie vaak al binnen 10 minuten geheel is afgerond. Hierbij heeft het een voorsprong op vele andere, niet-gedecentraliseerde betalingssystemen. Veel mensen beleggen in Bitcoin met als doel deze cryptocurrency op den duur met winst te verkopen. Vooralsnog breekt de waarde van de Bitcoin record na record.

Wat is blockchain?

Een logisch vervolg op de vraag ‘wat is Bitcoin?’ is te willen weten wat een blockchain is. Een blockchain is de achterliggende technologie voor Bitcoin, en enkele andere digitale valuta. Je kunt het het best vergelijken met een grootboek, een systeem waarin alle transacties van digitale valuta worden bijgehouden. Deze database van transacties wordt verspreid over een bijzonder uitgebreid netwerk van duizenden computers wereldwijd.

Waarom is Blockchain belangrijk voor bitcoin?

Een van de redenen waarom iedereen wil weten ‘wat is Bitcoin?’, is omdat het bekend staat als een onafhankelijke valuta. Deze valuta vaart vrijwel letterlijk zijn eigen koers, zonder tussenkomst van derden zoals een bank of een andere financiële instelling. Om dat gecentraliseerde kenmerk te kunnen waarborgen, wil je zeker ervan zijn dat de waarde niet door onjuist handelen zoals fraude kan worden beïnvloed.

Zoals eerder vermeld, is een blockchain te vergelijken met een grootboek. Deze database is echter wijdverspreid over duizenden computers. En op al die computers staat exact dezelfde informatie. Dit betekent dat de blockchain open, transparant, onveranderbaar en geheel vrij van censuur is. Door de blockchain wordt dus betrouwbaarheid en het gedecentraliseerde aspect gewaarborgd. Tevens zorgt de blockchain ervoor dat wederzijdse overeenstemming voor een transactie is gewaarborgd.

Wat is bitcoin
Hoe blockchain werkt.

Waarom is bitcoin zoveel waard?

Wat is Bitcoin? Dat is een vraag die je nu in grote lijnen hebt beantwoord. Maar hoe kan het dat deze cryptomunt zoveel waard is? Is de waarde gekoppeld aan iets?Ken je het gezegde: wat de gek ervoor geeft? Feitelijke werkt dat bij de Bitcoin net zo.

Bij deze cryptomunt is er geen sprake van intrinsieke waarde. Er is geen eigen vermogen of er zijn geen bezittingen gekoppeld aan de Bitcoin. Binnen de bedrijfseconomie is de intrinsieke waarde bijvoorbeeld de waarde van alle bezittingen van een onderneming verminderd met de schulden van die onderneming: alles wat er onder de streep overblijft. Bij de Bitcoin wordt de waarde bepaalt door wat mensen er voor willen betalen.

Het feit dat ‘wat de gek ervoor geeft’ de waarde van de Bitcoin bepaalt, geeft aan dat de zogeheten theoretische waarde oneindig hoog is. Een aandeel haalt bijvoorbeeld zijn waarde op lange termijn uit de som van toekomstige kasstromen van een bedrijf. De Bitcoin an sich bepaalt geen waarde, dat doet de vraag naar deze cryptomunt. En hoe hoger de vraag, hoe hoger de waarde zal zijn. Hierbij is er feitelijk geen plafond en kan de waarde van de Bitcoin oneindig doorstijgen.

Er is dus geen sprake van een onderliggende waarde, een product waar de Bitcoin dan op gebaseerd zou zijn, dit betekent dat het plafond oneindig is, maar een waarde van 0 ook gehaald kan worden. Je kunt dan heel goed je inleg vermenigvuldigen, maar ook geheel kwijtraken. Echter, meer dan je inleg zal je niet verliezen. Zolang er vraag naar is, zal er een waarde verbonden zijn. Hoe meer vraag, hoe hoger de waarde zal zijn. Als de transacties stijgen, zal de Bitcoin ook in waarde stijgen. Natuurlijk speelt de berichtgeving ook mee. Als mensen constant via de media vernemen dat de waarde van de Bitcoin weer tot recordhoogte is gestegen, zullen steeds meer mensen hier ook in gaan investeren. Gevolg is dat de cryptomunt weer in waarde zal stijgen.

Hoeveel Bitcoins zijn er?

Bij de fysieke valuta, zoals de Euro, wordt inflatie in de hand gewerkt wanneer er meer geld in omloop wordt gebracht. Geld wordt minder waard omdat er meer betaald moet worden voor dezelfde hoeveelheid producten of diensten. Dit werkt bij de Bitcoin niet zo. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de vraag, maar ook met het feit dat er niets is dat van invloed kan zijn op de hoeveelheid Bitcoins die in omloop zijn.

De maximale hoeveelheid Bitcoins in omloop is 21 miljoen. De Bitcoin bestaat uit een code en in die code is verwerkt dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop kunnen zijn. Het bijzondere is dat het Bitcoin netwerk zelf de nieuwe Bitcoins, tot het maximum, uitgeeft. Om ervoor te zorgen dat er nieuwe Bitcoins worden uitgegeven, wordt het proces van mining opgestart.

Mining is transacties vastleggen op de Bitcoin blockchain. Mensen die succesvol minen worden beloond met Bitcoins. Mining vereist geavanceerde hardware. Een blockchain, het netwerk van transacties, wordt opgedeeld in blocks. Iedere block is een nieuwe schakel in de blockchain. Wanneer miners goedgekeurde transacties vastleggen in de blockchain, dienen ze ingewikkelde wiskundige puzzels op te lossen.

Degene die een dergelijke puzzel oplost en daarmee een nieuwe block aan de blockchain toevoegt, krijgt daarvoor 12,5 nieuw uitgegeven Bitcoins. De miners zorgen uiteindelijk dus voor een toename van het aantal Bitcoins binnen die 21 miljoen maximaal beschikbare Bitcoins. Was er geen maximum geweest, dan had de Bitcoin nooit zo snel in waarde kunnen stijgen.

Een broker voor Bitcoin

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat is Bitcoin?’ wil je er misschien zelf wel in handelen. Hiervoor hoef niet perse te gaan minen, je kunt ze ook als betaalmiddel in een ruil ontvangen of ze zelf kopen.

Wil je Bitcoin kopen, dan is het verstandig om dit via een Nederlandse broker te doen. Een broker wordt ook vaak bij beleggen in andere financiële producten ingezet en kan gezien worden als een tussenpersoon. Het voordeel van een Nederlandse broker is dat er geen taalbarrière is en je elkaar dus goed begrijpt. Dat is, zeker als het om geld gaat, heel belangrijk.

Er zijn enorm veel verschillende brokers te vinden, maar Bitvavo is een van de beste brokers in Nederland. Bitvavo heeft als doel een laagdrempelig platform te zijn voor zowel de beginnende als ervaren Bitcoin trader. Het initiële doel van deze broker was om de kloof tussen traditionele en digitale valuta te overbruggen.

De kosten van Bitvavo zijn transparant waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Door het brede aanbod van digitale valuta kun je ook eens kijken of er naast de Bitcoin ook andere digitale valuta eens de moeite van het proberen waard zijn.

Bitvavo

De trader waarmee je zeer goedkoop en makkelijk in Bitcoin kan handelen.

Druk op de knop en schrijf je in!

Ga DIRECT naar Bitvavo!

Nieuwste berichten

Feedback wordt gewaardeerd!

Ik nodig je uit om vragen, opmerkingen of aanvullingen over de inhoud en opmaak van dit bericht te plaatsen in de reactie velden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *