Proof of stake, proof of work en OUROBOROS? Wat zijn de verschillen?

De verschillen tussen proof of stake, proof of work en OUROBOROS van Cardano ADA.

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

In de wereld van van de cryptocurrencies zijn dit welbekende en ook zeer belangrijke termen. Het gaat hier om de manier hoe transacties geverifieerd worden en middels transactieblokken toegevoegd kunnen worden aan een blockchain. Daar zijn echter grote verschillen in. Proof of stake, proof of work en OUROBOROS? De verschillen lees je hier…

Inhoudsopgave

Wat is proof of work PoW?

Er zijn belangrijke blockchain-protocollen wat consensusalgoritmen zijn voor gedistribueerde netwerken. Een netwerk bestaat duizenden knooppunten en de protocollen geven aan op welke manier met welke regels nieuwe transactieblokken toegevoegd kunnen worden aan de blockchain.

Proof of work is één van de protocollen en daar maakt de marktleider “Bitcoin” in de wereld van de cryptocurrencies gebruik van. Wat is dat dan precies? Dat ga ik je uitleggen. Het protocol zorgt voor veiligheid zoals bijvoorbeeld het tegengaan van cyberaanvallen ook wel DDoS aanvallen genoemd. De proof of work staat een trustless en distributed consensus toe en dat zorgt ervoor dat er geen inmenging is van een derde partij om transacties af te kunnen handelen.

Proof of work miners

Om transacties te verifiëren heeft Bitcoin wereldwijd miners nodig om dat te doen. Miners doen dat niet voor niets natuurlijk, want voor niets gaat de zon op. Je kan het zien als een wedstrijd tussen miners, want wie het eerst transacties verifieerd en een volledige blok van transacties toe kan voegen aan de blockchain krijgt een beloning. Alleen dat klinkt wel heel simpel. Om een transactie te kunnen verifiëren die je wiskundige puzzels op te lossen.

Om dat snel te kunnen doen heb je echt een hele goede en snelle computer nodig dat dag en nacht die wiskundige puzzels voor je oplost. Zo’n computer is niet te vergelijken met een normale computer. Om zo snel mogelijk de wiskundige puzzels op te kunnen lossen wil je eigenlijk alleen maar dat de computer doet wat nodig is om dat te bewerkstelligen.

Het kan zomaar zijn dat je als miner niet de eerste bent dat transacties verifieerd en een blok aan de blockchain toevoegt. Dan heb je letterlijk pech, want je zal niet beloond worden in de vorm van een uitbetaling van Bitcoins en wel de hoge energiekosten moeten betalen. In de begintijden van Bitcoin kon je met een computer extra geld verdienen aan minen, maar die tijden zijn voorbij. Diegene met de beste computers hebben de beste rekenkracht en daar ga je het van verliezen, want er staan tegenwoordig hallen vol met computers speciaal om Bitcoin te minen.

Rendabel minen

Het meest rendabele voor een miner is om zich te focussen op één chain en daar alle rekenkracht voor gebruiken om de codes te kraken oftewel de wiskundige puzzels op te lossen. Wanneer je als miner de rekenkracht van de computers verdeeld over meerdere chains dan maak maak je minder kans om als winnaar uit de bus te komen en een blok toe te kunnen voegen aan de chain. Met focus op één chain maak je dus meer kans om beloningen uitgekeerd te krijgen.

Bitcoin was de eerste cryptocurrency en daarmee werd het proof of work protocol de bekendse protocol. Echter is er in de loop der jaren veel veranderd. Op een andere manier hetzelfde doel bereiken is het proof of stake protocol.

Wat is proof of stake PoS?

De wiskundige puzzels dienen nog steeds opgelost te worden, waardoor er uiteindelijk transactieblokken toegevoegd kunnen worden aan de blockchain. Daar veranderd niets aan. In dat opzicht is het het proof of state protocol hetzelfde als dat van het proof of work protocol.

Het verschil is dat bij het proof of stake protocol er geen miners zijn die de strijd aangaan met elkaar in de hoop dat ze de strijd winnen. Telkens krachtigere computers worden er gekocht om sneller transacties te verwerken en de strijd te kunnen winnen. Bij het proof of work protocol spreek je van verticale schaalbaarheid.

Proof of stake validators

Bij het proof of stake protocol spreek je van horizontale schaalbaarheid. Transacties welke geverifieerd moeten worden zullen worden verdeeld over proof of stake deelnemers. Om kans te maken om deelnemer te worden dien je een x aantal cryptomunten te staken. Hoe meer munten je hebt en kan staken hoe groter de kans is dat je uitgekozen zal worden. Die munten sta je af en zijn niet verhandelbaar voor de periode dat je op deze manier cryptomunten wilt verdienen. Je bent bij proof of stake geen miner maar een validator.

In tegenstelling tot proof of work krijg je nu transacties toegewezen waarvan jij de wiskundige puzzels uit moet laten rekenen door jouw computer. Wanneer je als validator klaar bent kan je een blok toevoegen aan de blockchain en dan krijg je daar een beloning voor in de vorm van transactiekostenvergoedingen die gemaakt zijn met de transacties.

Het gaat bij proof of stake dus niet om het verdienen van cryptomunten, maar om het verdienen van transactiekostenvergoedingen van transacties die gemaakt zijn in het blok wat je toe wilt voegen aan de chain.

Bij proof of stake verbruik je geen rekenkracht, omdat je toch al transacties toegewezen krijgt die je dient te verifiëren. Je maakt hierbij dus geen verlies op jouw stake. Bij proof of work maak je verlies in de vorm van nutteloze energieverbruik.

Het is als validator overigens wel de bedoeling dat je de opgedragen taken naar behoren uitvoert. Wanneer je de opgedragen taken niet uitvoert dan zullen er cryptomunten die je gestaked had in mindering gebracht worden. Op deze manier hopen ze iedereen gemotiveerd te houden om de opgedragen taken uit te brengen.

De grote verschillen

Bij proof of stake kan je makkelijker meedoen en validator worden omdat je geen ultra sterke computers hoeft aan te schaffen om beloningen te kunnen verdienen. Hierdoor doen er veel meer validators mee en dat maakt het proof of stake protocol een stuk decentraler.

Het energieverbruik is een stuk minder bij proof of stake en dat is veel beter voor het milieu. Bij proof of work verbruiken miners nu net zoveel energie als een heel land en dat kan een groot probleem vormen voor de toekomst.

Er zit een verschil in veiligheid van de twee protocollen. Bij proof of work is het juist de rekenkracht wat dient als veiligheid. Bij proof of work is het juist de economische verliezen van de stake van validators en de hoeveelheid validators wat het veilig maakt.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Fraude / 51% attack

Je vraagt je waarschijnlijk af waar het addertje onder het gras zit. Ook deze protocollen zijn niet waterdicht en gevoelig voor fraude. Wanneer een partij de meerderheid van de chain beheerst dan kan er fraude gepleegd worden, omdat deze partij dan de chain kan manipuleren. Vandaar de benaming 51% attack.

Bij proof of work kunnen bijvoorbeeld de grootste miners samenwerken door hun rekenkracht te bundelen. Zo’n samenwerking noem je een mining pool. Met zo’n mining pool kan het zo zijn dat zij meer dan 51% van het netwerk beheersen en dan kunnen er frauduleuze transacties goedkeuren. Samenwerking door middel van mining pools zorgt voor tevens voor een meer gecentraliseerd netwerk en dat is juist niet de bedoeling.

Een 51% attack bij proof of stake is veel moeilijker gezien er veel meer mensen zijn die validator zijn. Wanneer zij samen gaan werken dienen zij een stake te hebben van meer dan 51% van de market cap van de munt. Wanneer Bitcoin over zou stappen naar proof of stake dan is er op dit moment minimaal 51% van $ 946.581.100.097 nodig om frauduleuze transacties goed te keuren. Dat betreft een samenwerking van zo enorm veel mensen dat de kans vele malen kleiner is op een 51% attack dan bij proof of work.

Bij proof of stake heeft iemand met de grotste stake de meeste kans om uitgekozen te worden. Zo worden diegene telkens rijker, maar om dat tegen te gaan vind er een coin age based selectie plaats. Hoe langer je de stake hebt staan hoe meer kans je maakt om nieuwe transacties te verifiëren en als blok toe te kunnen voegen aan de blockchain. Vele andere validators kunnen hierdoor geld verdienen en niet alleen diegene met de grootste stake die telkens meer geld verdient.

Wat is OUROBOROS?

OUROBOROS werkt middels het proof of stake protocol wat verder ontwikkeld is en wat als eerste blockchainprotocol gebaseerd is op een peer-reviewed onderzoek. Het OUROBOROS van Cardano ADA is zeer schaalbaar, veilig en energiezuinig. OUROBORUS is een samensmelting van wiskundig geverifieerde mechanismen met uitzonderlijke technologie wat economische filosofie met gedragspsychologie combineert. De uitkomst hiervan zijn bewezen veiligheidsgaranties dat het wereldwijd verspreiden van het netwerk op een energiezuinige manier uitgevoerd kan worden.

Het doel is om een netwerk wereldwijd te kunnen laten groeien op een ethische en duurzame manier, zodat het behouden kan worden en daarmee oneindig is. Vandaar de oud Griekse naam OUROBOROS. De afbeelding is een slang dat zijn eigen staart eet staat voor de cyclische aard van de natuur dat eeuwig terugkeert. Cardano ADA probeert zich hiermee te onderscheiden van andere netwerken zoals Ethereum ETH en Polkadot DOT.

Proof of work
Ouroboros, het teken van oneindigheid.

De kenmerken van OUROBOROS

Beloningen

Net als bij het proof of work protocol krijg worden er bij het OUROBOROS protocol van Cardano ADA ook beloningen uitgekeerd. Dit met als doel om validators te motiveren en het netwerk in stand te houden.

OUROBOROS werkt middels stake pools. Je kan ADA verdienen door actief deel te nemen aan zo’n pool of jouw stake te delegeren.

Veiligheid

Eerder las je al dat een 51% attack bij een proof of stake protocol heel moeilijk zal zijn. Door de keuze van willekeurige leiders en continu zorgen voor grondige beveiligingsanalyses garandeert Cardano ADA een netwerk waarvan ten minste 51% in handen is van eerlijke validators.

Stake delegatie en stake pools

Het OUROBOROS van Cardano is een proof of stake protocol waarbij het netwerk verdeeld is over stake pools met validators (node operators). Door deze verdeling garandeert Cardano ADA een betrouwbare en consistente verbinding van het netwerk.

OUROBOROS werkt met tijdslots. Per tijdslot zal er een slotleider gekozen worden welke verantwoordelijk is voor het toevoegen van een tansactieblok aan de chain. Houders van de Cardano ADA cryptomunten kunnen hun stake delegeren aan een stake pool en dan maakt zo’n stake pool meer kans om gekozen te worden om een blok toe te voegen aan de blockchain. Daarmee kunnen mensen die hun stake delegeren ook een beloning verdienen.

Minder energieverbruik

OUROBOROS zorgt voor continuïteit door een verdeling te maken met stake pools per tijdslot in het netwerk. Dit is een zeer efficiënte manier van van werken, want alle energie dat verbruikt zal worden daar zal consensus mee bereikt worden.

Met Ouroboros kan Cardano veilig, duurzaam en ethisch schalen. Tot vier miljoen keer de energie-efficiëntie van bitcoin is het resultaat van OUROBOROS.

Op deze manier is OUROBOROS veel beter voor het milieu dan het proof of work protocol waar Bitcoin gebruik van maakt. Deze duurzaamheid is een zeer belangrijk onderdeel voor het oneindig blijven bestaan van dit netwerk.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Dit is hoe het OUROBOROS van Cardano ADA werkt

OUROBOROS werkt met tijdvakken oftewel een tijdslot. Een slotleider zal zorgvuldig gekozen worden en die krijgt een tijdslot aangewezen waarin diegene verantwoordelijk is voor het toevoegen van een transactieblok aan de blockchain.

De afwikkelingsvertraging

Om vijandige pogingen te ondermijnen dienen de laatste paar blokken als tijdelijke blokken beschouwd te worden door de nieuw aangewezen slotleider. De slotleider krijgt van tevoren te zien hoeveel blokken er als tijdelijk beschouwd dienen te worden en alles wat voor die tijdelijke blokken staan in de keten dient gezien te worden als afgehandeld. Hierdoor kan het grootboek veilig doorgegeven worden tussen validators. Deze manier van werken noemen ze de afwikkelingsvertraging.

Heb jij vertrouwen in de protocollen waarmee cryptocurrencies hun netwerk in stand houden?

Je hebt kunnen lezen hoe de protocollen werken. Wat zijn jouw verwachtingen van de toekomst? Zullen cryptocurrencies de toekomst zijn? Ik denk het namelijk wel! Ik denk dat cryptocurrencies de toekomst is waar heel de wereld mee te maken zal krijgen. Telkens meer bedrijven en banken staan het toe om transacties met cryptocurrencies uit te kunnen voeren.

Als je het nieuws volgt zie je dat er telkens meer bedrijven cryptomunten beginnen te kopen. Op dit moment is er maar 1% van de wereld in het bezit van cryptomunten. Nog 99% dat niet in het bezit is van cryptomunten. De verwachting is dat het blijft groeien. Het is nu zeker nog niet te laat om in te stappen en te profiteren van de groei dat de wereld van cryptocurrencies doormaakt. Wil jij daarvan profiteren?


Cryptomunten kopen doe je bij Bitvavo

Wil je coins of tokens kopen, dan is het verstandig om dit via een Nederlandse broker te doen. Een broker wordt ook vaak bij beleggen in andere financiële producten ingezet en kan gezien worden als een tussenpersoon. Het voordeel van een Nederlandse broker is dat er geen taalbarrière is en je elkaar dus goed begrijpt. Dat is, zeker als het om geld gaat, heel belangrijk.

Er zijn enorm veel verschillende brokers te vinden, maar Bitvavo is een van de beste brokers in Nederland. Bitvavo heeft als doel een laagdrempelig platform te zijn voor zowel de beginnende als ervaren Bitcoin trader. Het initiële doel van deze broker was om de kloof tussen traditionele en digitale valuta te overbruggen.

De kosten van Bitvavo zijn transparant waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Door het brede aanbod van digitale valuta kun je ook eens kijken of er naast de Bitcoin ook andere digitale valuta eens de moeite van het proberen waard zijn.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Bitvavo

De trader waarmee je zeer goedkoop en makkelijk in coins en tokens kan handelen.

Maak gebruik van het aanbod en handel tot de eerste €1000,- transactiekostenvrij!. Druk op de knop en schrijf je in!

Ga DIRECT naar Bitvavo!

Nieuwste berichten

Feedback wordt gewaardeerd!

Ik nodig je uit om vragen, opmerkingen of aanvullingen over de inhoud en opmaak van dit bericht te plaatsen in de reactie velden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *