Organische groei? Lees hier de kracht en de weg naar succes voor internet marketeers

Hoe belangrijk organische groei is voor jouw website

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wil je online geld verdienen en zo weinig mogelijk geld hierin investeren? Dan moet je inzetten op organische groei. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe realiseer je dat? Ontdek het zelf en lees snel verder.

Inhoudsopgave

Wat is organische groei?

Organische groei is groei zonder dat je investeert in betaalde advertenties. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen owned, dus bijvoorbeeld een website, en earned kanalen, zoals een review.

Bij deze, onbetaalde, vorm van groei gaat het om het verhogen en verbeteren van touchpoints met je (potentiƫle) klanten. Het doel hiervan is je merk, product en/of dienst aan het publiek bekend te maken en eventueel de beleving ervan te veranderen.

Organische marketing is een manier om marketing te bedrijven naast advertising. Deze vorm marketing is een verzameling van verschillende tools, waar SEO een van de bekendere vormen van is. SEO is te vergelijken met een earned kanaal: het is een inspanning waarbij groei op organisch niveau een verdienste is. Een andere vorm is content marketing waarbij je touchpoints ontwikkelt.

In de huidige maatschappij waar e-commerce heel belangrijk is, wil je als bedrijf of merk ook zichtbaar zijn in online shops als Amazon en Bol.com.

Waarom organische groei waardevol is

Organische groei is structurele groei voor de langere termijn. Het betekent een stabiele groei die niet onderhevig is aan de stijgende kosten van advertenties. Met organische groei blijf op langere termijn je zichtbaar voor klanten en prospects. Je hoeft niet constant in (dure) advertenties te investeren om zichtbaar te blijven.

organische groei

Hoe zorg je voor organische groei?

Organische groei is vrij eenvoudig te realiseren door het plaatsen van content. Content is in veel verschillende vormen mogelijk. Dit kan in de eerste plaats door het plaatsen van blogs op je website of door gastblogs voor externe websites te maken. Kijk ook eens naar de mogelijkheid van affiliate marketing.

Kies een krachtige partner uit. Met deze partner zet je affiliate marketing in om mensen op jouw website te krijgen. Met de juiste afspraken is dit niet alleen een manier voor online geld verdienen, maar werkt het ook met het no cure, no pay systeem. Mensen vinden jouw blog behulpzaam en zijn geĆÆnteresseerd in wat jij ze te bieden hebt. Resultaat is dat ze jouw website gaan bezoeken.

Dit werkt in principe hetzelfde met andere content. Zo kun je een YouTube kanaal starten. Voordeel hiervan is dat mensen een gezicht krijgen bij een product of dienst. Dit zal de betrouwbaarheid van jou als merk vergroten waardoor de drempel om met jou in zee te gaan veel lager wordt.

Dit geldt ook voor een podcast. Social media, zoals Instagram en Facebook, is een enorm krachtig middel geworden om groei op organisch niveau te bewerkstelligen. Mensen delen bijvoorbeeld je pagina voor iedereen in hun vriendenlijst en daarmee vergroot je zonder kosten je zichtbaarheid. Zorg dat je gezien wordt via diverse online kanalen voor het grootste bereik.

Hoe meer kanalen je inzet voor het verspreiden van content, hoe meer je van je doelgroep weet te bereiken.

Google en het effect van content op organische groei

De crawlers van Google speuren het wereldwijde web af naar goede content. Goede content wordt beloond met een hoge ranking op de SERP, de Search Engine Results Page. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen die gebruik maken van zoekmachines, alleen de zoekresultaten van de eerste pagina bekijken.

Het is voor de organische groei dan ook enorm belangrijk om zo hoog mogelijk op die eerste pagina terecht te komen. Google indexeert, bepaalt de ranking, je pagina deels op basis van de termen waar je klanten en prospects op zoeken. Deze termen wil je dan ook in je content verwerken, daarom doe je hier onderzoek naar. Kon je enkele jaren geleden je content volledig vullen met die zoektermen, tegenwoordig wordt je daar juist op afgestraft.

Zorg voor een natuurlijke verwerking van de zoektermen. Gebruik enkele zoekwoorden, maar ook de zogenaamde longtail zoekwoorden voor specifiekere bezoekers. Content moet uniek zijn en er mag zeer zeker geen sprake van plagiaat zijn.

De beste lengte voor je content is een tekst van 1500 woorden. Door hoog in de resultaten terecht te komen, krijg je meer bezoekers, zonder gebruik te maken van betaalde advertenties.

organische groei

De verschillen tussen organisch en paid

Groei in organische zin is groei die gevormd wordt zonder dat je geld steekt in advertenties welke bijvoorbeeld bovenaan de zoekresultaten pagina van Google geplaatst worden. Paid zijn de betaalde advertenties. Paid laat op heel korte termijn resultaat zien. Toch zijn die resultaten niet blijvend, en moet je geld blijven investeren. Dit is bij organisch niet het geval.

Echter kunnen paid en organisch wel prima met elkaar gecombineerd worden. Paid kan bijvoorbeeld een boost geven en je inzicht bieden in welke hoek je je prospects moet zoeken. Ook krijg je bij paid inzicht in de zoektermen die je doelgroep in zoekmachines invoert om bij jouw product of dienst uit te komen. Deze informatie gebruik je om in je organische groei strategie te verwerken.

Zodra je deze informatie uit paid heb, kun je paid afbouwen en verder werken met je organische groei. Door organisch en paid met elkaar te combineren, kun je met een klein budget voor de korte termijn werken aan een strategie voor langere termijn en organische groei creƫren. De markt van paid is een competitieve markt met hoge prijzen, die blijven stijgen.

Het is een belangrijke opstap naar groei in organische vorm. Echter, waar organische methodes voor de lange termijn resultaten zorgen, moet je bij paid steeds meer blijven investeren voor hetzelfde resultaat. Zet je dit een te lange tijd door, dan drukken de kosten meer en meer op de opbrengsten. Per saldo levert investering op organisch niveau je pas op de langere termijn wat op, maar de nettowinst is veel hoger.

Discipline wordt beloond

Een onderdeel van de strategie voor het creƫren van groei in organische zin is SEO. Bij SEO is het belangrijk om verschillende tools in te zetten om daarmee zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google geplaatst te worden, zonder betaalde advertentie.

Bij goede SEO draait het voor een groot deel om content. Unieke content die relevant en actueel is, dat is waar Google van houdt. Door de discipline op te brengen regelmatig content te plaatsen, zal je structureel hoog scoren in Google wat uiteindelijk een belangrijk onderdeel is van organische groei.

AMR

De Affiliate Marketing Revolutie helpt je doorgaan waar anderen stoppen en geeft je tips, tools en dagelijks hulp bij het opzetten van jouw website.

Geld verdienen vanuit huis is nog nooit zo makkelijk geweest. Wil jij dat ook? Druk dan op de knop om door te gaan!

Ga direct naar de Affiliate Marketing Revolutie!
Organische groei

Online SEO training is een handige manier om alles te weten te komen over SEO.

Tijdens de training pas je de geleerde theorie gelijk toe op jouw website. Hoe handig is dat? Druk op de knop om verder te lezen.

Ga direct naar Online SEO Training!

Nieuwste berichten

Feedback wordt gewaardeerd!

Ik nodig je uit om vragen, opmerkingen of aanvullingen over de inhoud en opmaak van dit bericht te plaatsen in de reactie velden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *