Hoe werkt cryptocurrency? Hier lees je wat het is en hoe het werkt

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Hoe werkt cryptocurrency? Cryptographic currency, cryptocurrency, crypto, cryptovaluta… Allemaal omschrijvingen van digitale valuta, ofwel versleuteld geld. De meest bekende digitale munt is de Bitcoin. Maar hoe werkt cryptocurrency nu? Wil je daar meer over weten, dan is het belangrijk om ook iets van de techniek achter crypto te weten. Crypto is bijvoorbeeld een gedecentraliseerde munt waarbij er geen centrale partij is die invloed op de munt uitoefent. Bij de traditionele valuta is dit bijvoorbeeld wel het geval, denk aan de Europese Centrale Bank. Hoe werkt cryptocurrency dan verder? Dat lees je hier…

Inhoudsopgave

Hoe werkt cryptocurrency met blockchain?

Cryptocurrency is geld dat rechtstreeks tussen partijen wordt overgemaakt, zonder tussenkomst van een derde. Bij cryptocurrency wordt er gebruik gemaakt van een blockchain. De blockchain kun je zien als een soort digitaal dagboek. Het is echter een opslag voor transacties die niet op een plaats plaatsvindt. Iedere gebruiker die een transactie doet, kopieert de data. De opslag van data is dan ook een proces wat constant gaande is.

Juist doordat de data decentraal, dus niet op een plaats, plaatsvindt, maakt dat blockchain met die miljoenen databases bijzonder veilig voor fraude is. Een hacker kan bijvoorbeeld wel ergens een transactie wijzigen, maar dan zijn er nog wereldwijd miljoenen kopieën van die transactie beschikbaar.

Er zullen dan ook nooit gegevens verloren gaan. Omdat de synchronisatie van blockchain databases constant plaatsvindt, zal een hacker ook direct door de mand vallen. Daarnaast dankt cryptocurrency de naam aan de intens ingewikkelde cryptografische versleuteling waardoor fraude vrijwel onmogelijk is. Blockchain is dan ook een technologie die naar verwachting in de toekomst voor veel meer doeleinden gebruikt zal worden.

De waarde van cryptocurrencies

Ook bij cryptocurrency wordt de waarde bepaald door vraag en aanbod. De Bitcoin wordt in gelimiteerde oplage verstrekt. Er zijn maximaal 21 miljoen bitcoins uit te brengen en reeds 17 miljoen daarvan zijn uitgebracht. Door die gelimiteerde hoeveelheid heeft de Bitcoin een hoge waarde. De waarde van de Bitcoin heeft een hoge volatiliteit, wat niets meer betekent dan dat de koers flink schommelt. Hoge pieken en dalen zijn voor cryptocurrency niet vreemd.

Tot de eerste €1000,- handelen in crypto zonder handelskosten? Klik op deze link en maak een account aan bij Bitvavo

Cryptocurrency gebruiken

De Bitcoin is een van de oudste en bekendste cryptocurrency en wordt daarmee de laatste jaren steeds vaker geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Op de vraag ‘Hoe werkt cryptocurrency?’ zijn ze in enkele Aziatische landen al veel verder. Hier kun je bijvoorbeeld op sommige plaatsen via een pinautomaat je cryptocurrency inruilen tegen contant geld. Ook in Nederland wordt bij online aankopen de Bitcoin steeds vaker erkend als betaalmiddel.

Hoe werkt cryptocurrency op het gebied van bewaren?

Je weet nu in de basis wat het antwoord is op ‘Hoe werkt cryptocurrency?. Maar hoe gaat het dan met het afronden van een transactie en hoe bewaar je een digitale munt? Voor het betalen met en bewaren van cryptocurrency heb je een digitale portemonnee nodig. Dit wordt een wallet genoemd. En om het gedecentraliseerde kenmerk van een cryptomunt te bewaken, ben jij de enige die de wallet beheert. Let goed op je wallet, zeker wanneer je jouw vergaarde vermogen veilig wil bewaren.

Hoe werkt cryptocurrency met wallets?

Dan is er nog de vraag, hoe werkt cryptocurrency met een wallet? Met andere woorden, hoe zorg je voor een wallet om je crypto transacties mee uit te voeren?
Je kunt dit via een online exchange doen, echter schiet je hiermee het doel van onafhankelijk zijn mee voorbij.

Je wallet wordt op een extern platform bewaard en is daarmee een makkelijk doelwit voor hackers. En, wie zegt dat de mensen achter het platform betrouwbaar zijn?

Je kunt er ook voor kiezen om met behulp van wallet software de wallet op je eigen computer op te slaan. Zo heb je volledig beheer over je wallet, maar ben je ook zelf verantwoordelijk voor de beveiliging ervan. Zorg er dan voor dat je een goede beveiliging kiest voor virussen en ransomware, maar ook dat je regelmatig een backup maakt.

De meest veilige mogelijkheid die je hebt voor je wallet, is door deze op externe hardware te plaatsen. Zo hebben hackers geen kans.

Hoe werkt cryptocurrency met speculeren op de koers?

Er is echter nog een optie: in plaats van het daadwerkelijk aanschaffen van de cryptomunten kun je er ook voor kiezen om te speculeren op deze producten. Zo kan je met een CFD op crypto, eenvoudig inspelen op de crypto, zonder de problemen rondom het opslaan van de cryptocurrency.

Hoe werkt cryptocurrency op het gebied van anonimiteit?

Veel mensen zweren vooral bij cryptocurrency zoals de Bitcoin door de anonimiteit. Dit klopt helaas niet helemaal en daarom is het sowieso belangrijk je crypto op te nemen in je belastingaangifte. Er staat namelijk dan wel geen naam en adres bij de transacties, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Transacties zijn openbaar.

Wanneer is de transactie uitgevoerd, welke wallet was erbij betrokken? Op basis van IP-adres zou de belastingdienst uiteindelijk de betrokken belastingplichtigen kunnen achterhalen. De handel in crypto is dan wel in enige mate anoniem, maar als het moet is alles te achterhalen.

Hoe werkt cryptocurrency

Alternatieve cryptocurrency

De Bitcoin is de meest bekende, de langst lopende en de meest besproken Bitcoin. Het is echter zeker niet de enige cryptomunt. Er zijn zeker nog 1000 andere cryptovaluta. Deze cryptovaluta worden ook wel ‘altcoins’ genoemd. Bekende voorbeelden zijn Litecoin, Ethereum en Ripple. Nog altijd komen er in hoog tempo andere cryptocoins bij.

Ze lijken vaak op de Bitcoin, maar hebben dan toch een paar kenmerken dat ze onderscheidt. Of en hoe die cryptovaluta overleeft, is nog onzeker. Die onzekerheid ontstaat vooral doordat het nog een heel jonge markt betreft. Bij het toekomstperspectief draait het vooral om het vertrouwen van de belegger.

Heeft cryptocurrency een toekomst?

Enkele cryptocurrency, en dan zeker de Bitcoin, maken een enorme ontwikkeling door. Steeds meer mensen kennen ze en hebben er alle vertrouwen in. Dit biedt al veel perspectief voor de toekomst van de Bitcoin en andere grotere altcoins.

Of de toekomst een stabiele basis heeft voor deze cryptocurrency hangt onder andere af van het vertrouwen van de belegger, maar vooral van het vertrouwen dat ze van de overheden en financiële instellingen krijgt. Wanneer zij meer vertrouwen uitstralen, zullen consumenten meer vertrouwen hebben en kun je ongetwijfeld op meer plaatsen, al dan niet online, met bijvoorbeeld de Bitcoin gaan betalen.

In cryptocurrency handelen met behulp van Bitvavo en X10

Op de vraag ‘Hoe werkt crypto?’ krijg je bij X10 een snel en duidelijk antwoord. Hier leer je alles op het gebied van ‘Hoe werkt crypto?’ en krijg je onder andere een jaar lang toegang tot 3 crypto portefeuilles. Wil je handelen in crypto, dan gebruik je hier een specifiek platform voor. Bitvavo is een goed platform waar je als onervaren crypto handelaar start, maar ook heel goed als ervaren handelaar uit de voeten kunt. Het is een heel laagdrempelig en transparant waarmee er sprake is van een uitstekende betrouwbaarheid.

Geld verdienen met Bitcoin?

Ga DIRECT door naar x10 met Bitcoin!

Bitvavo

De trader waarmee je zeer goedkoop en makkelijk in coins en tokens kan handelen.

Tot de eerst €1000,- geen handelskosten!

Druk op de knop en schrijf je in!

Ga DIRECT naar Bitvavo!

Nieuwste berichten

Feedback wordt gewaardeerd!

Ik nodig je uit om vragen, opmerkingen of aanvullingen over de inhoud en opmaak van dit bericht te plaatsen in de reactie velden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *