Obligaties

Een obligatie is een schuldbewijs. Dit schuldbewijs krijgt de geldverstrekker die geld uitleent aan de overheid of een onderneming. Je kunt beleggen in deze obligaties. Feitelijk leen je dus geld aan de onderneming of de overheid en krijg je er de obligatie, of schuldbewijs voor terug.

Coupon

Nu vraag je je wellicht af wat zo’n obligatie je dan oplevert. Dat is vrij eenvoudig: als je geld leent, betaal je rente. De geldverstrekker haalt zijn verdiensten uit de rente die over het geleende bedrag gerekend wordt. Zo werkt het met obligaties ook. Wanneer jij obligaties koopt om hierin te beleggen, wordt er ieder jaar een vast bedrag aan rente uitgekeerd, de zogeheten coupon.

Coupure

Er zijn wel risico’s aan verbonden, maar over het algemeen is het een vrij defensieve manier van beleggen. Het totaalbedrag wat de uitgever van de obligaties wil binnenhalen wordt de nominale waarde genoemd. Deze nominale waarde wordt opgedeeld in stukken, de coupure genoemd.

A pari

De rente over die coupure wordt dus de coupon genoemd en de datum waarop het wordt uitbetaald, is de coupondatum. De waarde die op de beurs wordt genoteerd, is een percentage van de nominale waarde. Is de koers gelijk aan de nominale waarde, dus 100%, dan heet dit a pari.

Onder en boven pari

Een lagere koers dan de nominale waarde, lager dan 100%, heet onder pari en boven de 100% is er sprake van boven pari. Bedrijfs- en staatsobligaties zijn de obligaties met niet veel risico.

Hoger risico obligaties

Beleggen in vormen van obligaties als converteerbare obligaties, reverse convertibles, zero-coupon bonds en perpetuele obligaties brengen aanzienlijk meer risico met zich mee. Beleg hier dan ook alleen in als je verstand van zaken hebt.

Online geld verdienen met beleggen in obligaties?

Beleggen in obligaties is mogelijk bij DEGIRO. Met name in Shell werd in 2020 veel belegd. Beleggen in andere bedrijven en met andere beleggingsinstrumenten is ook mogelijk bij DEGIRO, want DEGIRO biedt een ruime keuze aan beleggingsmogelijkheden.

Online geld verdienen

DEGIRO is een veelvuldige AWARD WINNING BROKER en is een echte aanrader!

Door het openen van een rekening bij DEGIRO heb je niet alleen de mogelijkheid om in obligaties te beleggen. DEGIRO biedt vele andere beleggingsinstrumenten om in te beleggen. DEGIRO is actief op meer dan 50 beurzen in 30 landen.

DEGIRO maakt ook gebruik van een gebruiksvriendelijke app wat beleggen een stuk eenvoudiger maakt. En zie ook de handige video’s met uitleg over het platform en tips over Do’s and Dont’s.

Druk op de knop voor meer informatie, handige video’s en het openen van een rekening bij DEGIRO.

Disclaimer:
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Dit artikel betreft geen adviesdoeleinden en/of aanbevelingen om te investeren. Jouw Tempel adviseert u om alleen te beleggen in financiële instrumenten wat aansluit bij uw kennis en ervaring.

Ga direct naar DEGIRO!

Nieuwste berichten