Koers-winstverhouding

Een koers-winstverhouding kan je gebruiken om te bepalen of je een aandeel wel/niet wilt kopen. Echter zegt de koers-winstverhouding niet alles. Hieronder lees je hoe je hoe je de berekening maakt en wat voor indicatie de uitkomst je kan geven.

Stel de koers van een aandeel is €100,- en de winst is €10 per aandeel. De berekening is koers/winst per aandeel. 100/10 = 10. 10 is dan de koers-winstverhouding. Maar wat voor indicatie geeft dat? Het is sector en regio afhankelijk, maar hieronder staan wat richtlijnen welke je aan kan houden.

  • Bij een bedrijf wat geen winst maakt kan er geen koersberekening gemaakt worden.
  • <10: Kom je na het berekenen van de koers-winstverhouding uit op 10 of lager, dan is de koers ondergewaardeerd. Wat ook het geval kan zijn is dat naar verwachting de winst van de onderneming afneemt.
  • 10 t/m 17: Dit is een gemiddelde koers-winstverhouding voor veel ondernemingen.
  • 17 t/m 25: In dit geval spreek je van een overwaardering van de koers of de aandelen hebben een hoge winstverwachting.
  • >25: Bij een koers-winstverhouding van 25 of meer dan gaat een onderneming een gouden periode tegemoet. Wat ook kan is dat spraken is van een overspannen economie waarbij de prijzen niet in verhouding staan tot de waarde. Dit noem je een zeepbeleffect.

Bij een hoge koers-winstverhouding betaal je veel voor geld per euro winst. Een koers-winstverhouding van 10 is dus een hoge koers-winstverhouding.

Wanneer een onderneming een hoge koers-winstverhouding heeft kan je nog steeds aandelen kopen van het bedrijf. Het zijn dan wel dure aandelen, maar als er goed nieuws komt over het bedrijf kan de prijs zomaar stijgen en dan is de koers-winstverhouding weer anders. Echter wanneer er geen goed nieuws komt of de concurrentie maakt flinke stappen dan kan de koers zakken.

De koers-winstverhouding bereken je met de winst per aandeel. Echter de winst is simpel te beïnvloeden. Kostenposten worden hier vanaf getrokken, maar door juist minder kosten te maken kan de netto winst beïnvloed worden. Het lijkt dan net of er meer winst per aandeel is.

De cashflow is niet te beïnvloeden. Dit is simpel gezegd gewoon hoeveel geld er binnenkomt en uitgaat. Houd daarom ook de koers-cashflowverhouding.

Wil je aandelen kopen, maar kan je wel wat tekst en uitleg gebruiken?

Lees dan dit artikel “DEGIRO aandelen kopen? #inschrijven #overzicht #uitleg


Zelf online geld verdienen met beleggen?

Ontdek de wereld van online geld verdienen door te beleggen. Voor hulp en tips lees verder op de site of ga direct door naar DEGIRO.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen*

Online geld verdienen

DEGIRO is een veelvuldige AWARD WINNING BROKER en is een echte aanrader!

Door het openen van een rekening bij DEGIRO heb je niet alleen de mogelijkheid om in aandelen te beleggen. DEGIRO biedt vele andere beleggingsinstrumenten om in te beleggen. DEGIRO is actief op meer dan 50 beurzen in 30 landen.

DEGIRO maakt ook gebruik van een gebruiksvriendelijke app wat beleggen een stuk eenvoudiger maakt. En zie ook de handige video’s met uitleg over het platform en tips over Do’s and Dont’s.

Druk op de knop voor meer informatie, handige video’s en het openen van een rekening bij DEGIRO.

Disclaimer:
Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Dit artikel betreft geen adviesdoeleinden en/of aanbevelingen om te investeren. Jouw Tempel adviseert u om alleen te beleggen in financiële instrumenten wat aansluit bij uw kennis en ervaring.

Ga direct naar DEGIRO!

Hulp en begeleiding nodig bij beleggen?

Voor een beginnende belegger is het verstandig jezelf te verdiepen in de wereld van beleggen. Er komt veel op je af en je wilt geen beginnersfouten maken waardoor je veel geld kan verliezen. Ik raad je aan om een gratis online training en handige handleiding te bemachtigen of direct door te gaan naar een zeer waardevolle en een echte aanrader; de 6 weekse cursus met trading software, trading alerts, live coaching, levenslange toegang en nog veel meer. Druk op de onderstaande knoppen om naar de (kortings)pagina’s te gaan.

Nieuwste berichten